Els efectes de la pandèmia no afecten tothom per igual és una evidència i hi ha algunes xifres que reforcen aquesta afirmació.
Les famílies amb menys recursos pateixen molt més el confinament, i si no s’apliquen unes bones mesures de suport, l’etapa de desconfinament també serà molt dura per a elles. Les previsions macroeconòmiques del FMI per a Espanya és que el PIB caurà un 8% i l’atur pot pujar al 21%. Amb aquestes perspectives, tota la població es veurà afectada, però les famílies que ja estaven en una situació de precarietat laboral, o que tot i tenir una feina, tenien dificultats per arribar a final de mes, ho viran de forma molt més dramàtica.
El confinament està sent especialment difícil per a les famílies amb criatures, amb un habitatge de petites dimensions, i amb un sol adult al càrrec, majoritàriament la mare. Per fer-nos una idea de la possible dimensió d’aquesta situació a L’Hospitalet, revisem algunes dades:
Nombre total d’habitatges familiars principals a L’Hospitalet: 102.031
Nombre de llars de parelles amb fills: 33.896 (33%)
Llars monoparentals: 11.570 (11%)
Llars amb dos nuclis o més: 2.475 (2%)
Habitatges familiars principals fins a 60 m2: 41.906 (41%)
Font: IDESCAT (2011)
Aquestes són xifres del padró de 2011 i tot i que hi poden haver variacions, tampoc hi ha elements per pensar que les situacions hagin canviat molt. Durant els últims 9 anys, les desigualtats socials no s’han reduït, sinó tot el contrari, i el percentatge de població en risc de pobresa, abans de la crisi del Covid19 afectava més d’un 20%. L’afectació del risc de pobresa és més greu en el cas de les famílies monoparentals.
Per tant, tenim 11.570 famílies monoparentals, 2.475 llars amb dos nuclis o més, i 33.896 llars de parelles amb fills, i un 41% de les vivendes familiars que són de 60 metres quadrats o menys de superfície. Podem suposar que una bona part d’aquestes llars poden ser habitatges de reduïdes dimensions.
Encara està per veure els efectes que un confinament tant prolongat tindrà sobre els infants, tot i que ja hi ha opinions d’experts i alguns estudis que alerten de conseqüències negatives com estress, pors, regresions de conducta o agressivitat. L’Observatori de la Salut dels Infants i adolescents, de Sant Joan de Deu proposa una serie de pautes de minimitzar aquests efectes negatius.
De tota manera, la dificultat del confinament en habitatges de menys de 60 m2 és molt dura, i ha de tenir conseqüències negatives per molt que els progenitors apliquin els millors consells i es carreguin d’imaginació i paciència.