El projecte Joves pel barri, desenvolupat per l’Institut Margarida Xirgu, en col·laboració amb l’Associació Educativa Itaca i el Pla Educatiu d’Entorn, ha estat guardonat amb el Premi d’Aprenentatge Servei  en la categoria Educació Secundària i Batxillerat, Drets Humans. Aquest ha estat el primer any que es convoquen els Premis Aprenentatge – Servei, una iniciativa de la Red Española de Aprendizaje Servicio, junt la amb la Fundació Educo i l’editorial Edebé. En aquesta ocasió s’han presentat 147 projectes, distribuïts en tres categories: Primària, Secundària i Batxillerat, i Formació Professional. El lliurament de premis va tenir lloc divendres 12 de desembre a València, en el marc de la 8a Trobada Estatal d’Aprenentatge Servei.

L’Associació Educativa Ítaca i el Pla Educatiu d’Entorn, van impartir sessions formatives sobre la importància dels serveis a la comunitat i les pautes per a la redacció de projecets, dirigides als joves de l’institut, dins de l’assignatura d’Educació eticocívica. Els joves van posar en pràctica els aprenentages, per medi d’un conjunt de projectes de servei al barri. L’elecció de la temàtica i l’objectiu de cada projecte s’ha fet en funció de les necessitats detectades pels joves i dels coneixements o activitats que podien aportar per part seva. En el projecte hi han participat 41 joves de l’institut i la seva acció ha beneficiat a 232 infants i joves, fills de famílies amb un alt risc d’exclusió social. Entre les activitats realitzades hi ha activitats d’activació física, escacs, creació de contes, espai de trobada per a joves nouvinguts, o manualitats amb material reciclat.

Joves pel Barri també és una forma de promoure el protagonisme juvenil, provocant que els propis joves tinguin un concepte positiu d’ells mateixos i que el seu entorn valori positivament la seva aportació.

Durant l’acte previ al lliurament de premis, José Antonio Marina va donar una conferència als més de 350 assistents, en la que va dissertar sobre els valors, les virtuts, la memòria, o la formaciò del caràcter, en un repàs magistral que va ser molt aplaudit. Una representació dels joves de l’Hospitalet va anar a recollir el premi i a explicar el seu projecte. A la foto, acompanyats de J.A. Marina.