Avui 20 de novembre es celebra el Dia Internacional dels Drets dels Infants. Nens, nenes i adolescents han patit el confinament, han estat apartats de l’escola durant mesos i aguanten les restriccions en alguns casos, donant mostra de maduresa davant els adults.

Possiblement en el futur parlarem de generació Covid19, aquella que va veure truncada la manera tradicional d’anar a l’escola, la que va normalitzar l’ús de la mascareta, la que va patir els efectes d’una crisi econòmica i social sense precedents. Si les xifres de pobresa infantil a Catalunya ja eren d’escàndol abans del Covid19 (més del 25%), la situació actual és pitjor i no es veuen l’activació de mesures per frenar o reduir aquesta situació.

Les famílies monomarentals o d’origen immigrant encara ho tenen molt pitjor, i les dificultats per participar a l’escola, per fer activitats extraescolars i de socialització, encara afegeixen més risc d’exclusió per a una gran part de la població infantil.

Calen polítiques de suport a les famílies i a la infància de forma àgil i efectiva, i quan més es deteriori la situació social, més difícil i costós serà redreçar-la. La situació és urgent i requereix la cooperació del sector públic, privat i social per donar resposta.