El 12 de març es va presentar el llibre “L’educació és una arma de construcció massiva”. És el resultat d’un treball col·lectiu, coordinat per Enric Roldán Bermejo i Pep Vallecillos Melgarejo, editat pel Centre d’Estudis de L’Hospitalet dins la col·lecció Josefina Gómez Olivares. La primera impressió per al lector és que et posa de bon humor, et fa sentir esperança en el sistema educatiu i referma la confiança i l’admiració per tots els i les mestres, professorat i personal educatiu, que cada dia posen en marxa els recursos al seu abast per educar.
L’acte de presentació ja va contagiar aquesta passió per l’educació, “el procés d’humanització individual i col·lectiva”, segons paraules de Joan Manuel del Pozo, que va parlar durant l’acte. I va destacar que en aquest procés d’humanització, hi ha dues competències essencials: el llenguatge i la capacitat de cooperació. I davant els reptes del present i el que sembla que serà el futur, amb una irrupció enorme de la Intel·ligència Artificial en la societat, aquestes dues competències mereixen tota l’atenció i esforços. Moltes de les bones pràctiques recollides en el llibre es basen en el llenguatge i en la cooperació. El tercer capítol està íntegrament dedicat a bones pràctiques de treball en xarxa que impliquen centres educatius en col·laboració amb biblioteques, i associacions de diferents àmbits.

El llibre obre amb un capítol dedicat a reflexions sobre la importància de l’educació, en el passat, en el present i en el futur, a càrrec de Joan Manuel del Pozo, en el que defensa una síntesi del patró clàssic de l’educació, que buscava l’ètica i l’estètica, i el patró modern, utilitarista, en que es busca desenvolupar les competències per ser un bon productor.

En el segon capítol es recullen 13 bones pràctiques, molt diverses, que reafirmen la potent realitat educativa de la ciutat de L’Hospitalet