Alguns observadors de proximitat ja ho havien detectat i ho van expressar el primer d’octubre en la trobada de la Xarxa d’Observadors de Proximitat: els trastorns de conducta van en augment entre els infants i adolescents, i en molts casos coincideixen amb situacions de desnonament, canvi forçós de domicili o situació d’habitatge sobreocupat. Segons el mestres, monitors i educadors en general, els infants acusen el patiment dels pares angoixats per la precarietat econòmica de la família, i també acusen les tensions familiars que deriven d’aquestes situacions.

Però ara, un estudi elaborat per Càritas Diocesana de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de la ciutat, confirma amb dades aquesta percepció. La investigació s’ha fet sobre una mostra de famílies comparant la seva evolució entre 2012 i  2013, una part de les quals va rebre suport de Càritas per millorar habitatge o reallotjar-se. En la primera enquesta, de 2012 es van entrevistar 320 persones i un any més tard, 232 d’aquestes, van respondre un segon qüestionari.

Les conclusions no deixen dubte: les males condicions d’habitatge influeixen negativament en la salut física de les persones afectades i sobretot en la salut mental dels menors. I la millora de les condicions d’habitatge o econòmiques, contribueix a una millora general de diferents indicadors de salut com ansietat, depressió, utilització dels serveis d’urgències o problemes respiratoris.

En el cas dels infants, la millora més notable és en la reducció de l’ús de serveis d’urgències, i en millores en salut mental, tot i que aquesta és més complexa de restablir. Una recomanació destacada és que “és necessari reforçar la xarxa d’atenció de salut mental, especialment la infantil i juvenil, per reduir les llistes d’espera i augmentar la freqüència de visites”. L’informa destaca que “superar aquestes situacions no és solament u fet econòmic, sinó que és necessari reconstruir la xarxa social perduda o la salut mental deteriorada”.

Es pot consultar l’informe complet aquí