Aquest diumenge, 20 de novembre, se celebra el Dia Internacional de la Infància. Durant la setmana prèvia al dia per defensar els drets dels infants, diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò d’unes dades alarmants: un de cada tres menors està en risc de pobresa a Espanya.
Són les dades de 2015 de l’informe publicat per Eurostat, l’oficina d’estadística de la Unió Europea. Segons aquest informe, l’Estat Espanyol se situa en el cinquè lloc de països amb més menors en risc de pobresa, amb un 34,4%, per darrere de Romania (46,8%), Bulgària (43,7%), Grècia (37,8%), i Hongria (36,1%), els països amb més menors en risc d’exclusió social a causa de les condicions econòmiques de les seves famílies.
Això significa que aquests menors d’edat es troben almenys en una de les següents situacions: estan en risc de pobresa tot i haver rebut ajudes socials, tenen una privació de recursos greu o la seva família té una activitat laboral molt baixa i precària. En total, al conjunt de la UE hi ha 25 milions de menors de 17 anys en aquesta situació, el que suposa el 26,9% de la població d’aquesta franja d’edat.
La situació a Espanya, pitjor que fa cinc anys
En comparació amb les dades de 2010 (33,3%), el total d’infants en risc de pobresa a Espanya ha augmentat en els últims anys. Els països de la UE on la xifra ha augmentat més són Grècia (passant del 28,7% al 37,8%), Xipre (21,8% a 28,9%) i Itàlia (del 29,5% al 33,5%). No obstant això, la tendència a la majoria de països de la UE ha disminuït. Els països nòrdics són els que mostren una xifra menor d’infants en risc d’exclusió.
L’OIH en la defensa dels drets de la infància
La Convenció sobre els Drets dels Infants, aprovada per l’ ONU, determina que els infants han de ser infants, no han de ser adults abans d’hora, no han de preocupar-se per l’alimentació, la salut o l’habitatge, entre d’altres drets. Xifres com les que mostra l’informe d’Eurostat, posen en perill aquests drets fonamentals dels infants.
L’Observatori de la Infància de l’Hospitalet té com a missió fonamental contribuir a la millora de la qualitat de vida i el respecte dels drets de la infància i l’adolescència. I no només en l’àmbit de la ciutat, sinó de tota la infància, treballant des de projectes de proximitat, amb la col·laboració d’altres entitats i professionals dedicats a la infància, detectant situacions de risc, analitzant la situació dels infants i promovent i fomentant propostes socials i polítiques.
Recentment hem publicat l’informe “Usos del temps lliure en els infants i joves de L’H”, i hem presentat a l’Ajuntament de la ciutat una proposta per a l’elaboració d’un Pla d’Infància transversal, que el consistori ha començat a estudiar. Continuarem treballant i fomentant noves accions que vetllin pels drets dels infants, per la seva qualitat de vida, i per aconseguir que les xifres de pobresa i de risc d’exclusió entre aquest col·lectiu no segueixin creixent i creant desigualtats d’oportunitats.
Ens ajudes? Forma part de la nostra Xarxa d’Observadors de proximitat.